Farklı Metabolizmalara Uygun 10 Diyet Türü
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte birden fazla kişi daha fit ve ince bir görünüme kavuşmak için farklı diyet programları uyguluyor. Yazın fit olmanızı sağlayacak farklı metabolizmalara uygun diyet çeşitlerini sizler için listeledik?
1. Düşük Karbonhidrat Diyeti
2. Orta Derecede Karbonhidrat Diyeti
Bu diyet türü karbonhidrat ve yağ alımını tutarlı bir biçimde kısıtlayarak proteini ön plana çıkarır. Bu diyet türü, metabolizması stabil olan ve her iki besin setini de kolaylıkla sindirebilen kişiler için uygundur.
3. Vejetaryen Diyeti
Et yiyemeyen ve sindirim sistemi buna göre şekillenen bireyler için uygun olan vejeteryan diyeti bitki ağırlıklı bir beslenme şeklidir. Esas olarak tahıl artefaktlarından ve etli gıdalardan oluşur. Kompleks karbonhidratlar içerdiğinden kan şekerini düzenlemede etkili bir diyettir. Tüketilen karbonhidrat miktarının yanı sıra karbonhidrat çeşidi de önemlidir.
4. Paleolitik Diyet
Paleolitik diyet, avcı-toplayıcı dönemini temel alan bir beslenme planıdır. Bu diyet, işlenmiş gıdaların ve tahılların tüketimini sınırlar ve daha çok et, balık, sebze, meyve ve sağlıklı kuruyemişlere odaklanır. Etçil metabolizması olan bireyler için uygun olabilir.
5. Az Yağlı Diyet
Az yağlı diyet, yağ alımını sınırlayarak daha çok karbonhidrat ve proteinlere dayanan bir diyet türüdür. Yavaş metabolizması olan ve yağları sindirmesi daha zor olan kişiler için uygun olabilir.
6. Atkins Diyeti
Sürekli atıştırıyorsanız ve bunları sindirmekte zorlanıyorsanız Atkins diyeti tam size göre olabilir. Bu diyet düşük karbonhidratlı bir diyettir. Protein, sağlıklı yağ ve lifli gıdalardan oluşur. Atkins diyeti karbonhidrat alımını sonlandırarak vücuttaki yağ yakımını sağlar. Proteinden daha güçlü olduğu için uzun süreli tokluk sağlar, iştahı azaltır ve toplam kalori alımını sonlandırır.
7. Glutensiz Diyet
Glutensiz diyet, gluten sindirim sorunu yaşayan kişilerin uyguladığı bir diyet türüdür. Bu diyette glüten içeren besinlerin tüketimi tamamen sonlandırılır. Diyet döneminde buğday, arpa, yulaf, çavdar, kahvaltılık gevrek, bulyon, irmik, makarna ve erişte tüketimi yasaktır. Glutensiz beslenmede meyve, sebze, baklagiller, yağlı kuruyemiş türleri, az yağlı süt ürünleri, et çeşitleri, yumurta, patates, mısır, kinoa, pirinç, şeker, chia tohumu gibi glutensiz besinlerin tüketimi, kinoa, keten tohumu ve karabuğday ücretsizdir.
8. Şekersiz Diyet
Çok fazla şeker tüketiyorsanız ve bu nedenle kilo vermekte zorlanıyorsanız bu şekersiz diyeti deneyebilirsiniz. Bu diyet 21 gün boyunca şeker içeren tüm yiyecekleri kısıtlar. Diyette sütlü tatlılar başta olmak üzere tüm tatlılar, meyveli yoğurt, kek, kurabiye, şeker, gazlı içecekler ve şeker içeriği olan tüm besinlerden kaçınılır.
9. Glisemik İndeks Diyeti
Glisemik indeks, bir gıdanın kan şekerini nasıl etkilediğinin bir ölçüsüdür. Glisemik indeksi düşük besinler kan şekerini daha yavaş yükseltir. Bu diyet, kan şekerini daha stabil tutmak isteyen insülin duyarlılığı olan kişiler için uygun olabilir.
10. Akdeniz Diyeti
Tüm metabolizmalara uygun olabilen Akdeniz diyeti; Tam tahıllar, sebze ve meyveler, baklagiller, deniz ürünleri, kuruyemişler ve çeşitli baharatlardan oluşur. Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar, Akdeniz diyetinin temelini oluşturur. Süt ürünleri, kümes hayvanları ve kırmızı et sınırlı olarak tüketilmektedir.